Blog

Cum se poate anula o amenda rutiera?

2013-09-18 13.40.38Pentru a contesta o amenda rutiera nu este neaparat nevoie de avocat, procedura fiind foarte simpla. Important este sa respectam cativa pasi simpli:

  • Instanta careia trebuie sa va adresaţi este cea în raza căreia îşi are sediul unitatea de poliţie rutieră care v-a amendat.
  • Nu lasati sa treaca zilele. 15 zile este termenul maxim in care aveţi dreptul de a va adresa instantei de judecată pentru a contesta procesul-verbal de contravenţie. Daca aţi depăşit acest termen, nu mai puteti initia nici o acţiune  judiciară. Termenul de 15 zile curge de la data la care ati primit procesul-verbal: fie v-a fost înmânat personal de poliţistul rutier, fie l-ati primit prin posta. In cazul primirii prin posta trebuie să fiţi atenţi la data de pe ştampila poştei, care poate fi anterioară zilei în care aţi primit plicul cu procesul-verbal.
  • Plangerea care se adresează instanţei de judecată – pe care o puteţi depune personal sau trimite prin poştă cu confirmare de primire – trebuie să fie însoţită de o copie după actul de identitate şi o copie după procesul-verbal prin care aţi fost amendat. Toate aceste acte – plângere, copie după act de identitate, copie după procesul-verbal – trebuie depuse în dublu exemplar.
  • Principalele motive prin care puteţi obţine anularea procesului-verbal de contravenţie vizeaza greseli in completarea lui. Mulţi poliţişti nu completează toate rubricile sau nu le completează corect. Iata cateva lipsuri des intalnite in completarea procesului-verbal: neprecizarea motivelor care au dus la întocmirea unui proces-verbal sau care nu conţin datele cerute de lege; nu sunt menţionate obiecţiunile contra-venientului; lipsa semnăturii agentului constatator; lipsa menţiunilor cu privire la numele şi funcţia agentului constatator; stabilirea amenzii în sumă totală, fără să se indice sancţiunea aplicată pentru fiecare din contravenţiile stabilite etc.
  • În cazul în care dvs. nu aţi semnat procesul-verbal de contravenţie (semnătura personală fiind obligatorie) poliţistul trebuie să gaseasca un martor care să contrasemneze procesul-verbal de contravenţie.
  • Pentru a fi valabil, pe procesul-verbal trebuie obligatoriu menţionate data şi locul unde este în-cheiat, numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator, datele dumneavoastră personale din actul de identitate, codul numeric personal al dumneavoastră, descrierea faptei pentru care aţi fost oprit, prin indicarea datei, orei şi locului, şi descrierea împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite.

 

 

Tags: , ,

admin

Cum se poate anula o amenda rutiera? (1)

  1. barby

    se poate anula un pv daca o cifra din CNP este gresita? sau daca scrie ca pot plati amenda in 2 zile de la incheierea pv? 2 zile?…sau 48 ore, cum e corect? nici macar nu scrie 2 zile consecutive ci doar , 2 zile…asta insemnand ca poate fi platita azi , o zi, si peste o saptamana , inca o zi ! ne putem lega de faptul ca in loc sa scrie 48 ore el a scris: 2 zile? in plus la sanctiuni nu am vz scris nicaieri :” se sanctioneraza cu retinerea permisului pe o perioada de 30 zile”….ci doar amenda de 180 lei platibila in 2 zile sau 360 lei…cu punctele de amenda aferente. locul unde s-a petrecut fapta e ceva de genul: “a circulat pe strada viitorului si nu a acordat prioritate de trecere pietonilor aflati in travesare regulamentara”….fara sa se specifice exact locul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

(Spamcheck Enabled)