Blog

Limita de despagubire RCA a crescut

auto_tractari_0723777707_02Ordinul Comsiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 22/2012 pentru modificarea si completarea Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 14/2011 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 840, din 13 decembrie si a intrat in vigoare imediat.

De acum asiguratorul RCA  are obligatia de a solicita informatii suplimentare in cazul acelor vehicule pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania

Au crescut limitele de despagubire, adica acele sume maxime care pot fi primite din partea companiei de asigurari pentru persoanele prejudiciate.

Pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru accidente produse incepand cu anul 2012 va fi de 1.000.000 euro. Plafonul a crescut cu 250.000 euro, intrucat in anul 2011, suma maxima era 750.000.

In ceea ce priveste plafonul pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, acesta va fi de 5.000.000 euro pentru accidentele produse incepand cu anul 2012. Anul trecut, limita in astfel de accidente a fost de 3.500.000 euro.

Limite maxime de despagubiri sunt stabilite de actul normativ  in euro, insa vor fi calculate in lei, la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Ordinul CSA stabileste ca aceste plafoane sa fie revizuite din 5 in 5 ani, in functie de evolutia indicelui european al preturilor de consum.

 

Tags: , , ,

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

(Spamcheck Enabled)